torstai 31. lokakuuta 2013

Elämää ja kuolemaa merellä

Merikeskus Vellamossa järjestettiin eilen Tietoherkku-tapahtuma, jonka otsikkona oli pian koittavan pyhäinpäivän tunnelmissa "Elämää ja kuolemaa merellä". Tilaisuudessa kuultiin kolme erilaista esitelmää, joista ensimmäinen käsitteli kuolemaa laivoilla ja mereen hautaamista 1900-luvun alkupuolella ja puolenvälin tienoilla. Aihe on karu, sillä kuolemantapaukset sattuivat laivalla aina yllättäen ja ne olivat joko onnettomuuksia tai itsemurhia. Nykypäivänä vainaja pystytään kuljettamaan kotimaahan, mutta entisaikaan se oli mahdotonta ja siksi hautaus piti suorittaa merellä. Vainaja oli kääritty useimmiten purjekankaaseen, johon oli laitettu kiviä ja hiekkaa painoiksi. Kapteeni suoritti hautauksen. Tilaisuus oli usein lyhyt ja koruton eikä läsnä ollut ainuttakaan vainajan lähiomaisia tai ystäviä, ainoastaan työyhteisö. Hautapaikan sijainti merkittiin ylös. Tietoherkussa näytettiin myös vanha kaitafilmi merimiehen hautajaisista, joka oli kuvattu nelisenkymmentä vuotta sitten.
 
Toinen esitys kuultiin seurakunnalta, jonka aiheena oli mereenhautaus nykypäivänä. Esitys tosin meinasi mennä hautausinfon puolelle, mutta onneksi tilaisuudessa oli jazz-yhtye Nefer, joka kevensi tyylikkäästi tunnelmaa. Viimeinen esitys oli laivakuraattorilta, joka kuvien kanssa kertoi siitä millaista laivaelämä on tänä päivänä. Merimieskirkossa työskentelevän laivakuraattorin tehtävä on tukea merimiesten arkea ja laivakuraattoreita matkustaa joko laivoissa mukana tai sitten he työskentelevät satamissa.
 
Tietoherkku keräsi paljon yleisöä ja paljon vanhoja merimiehiä, joista osa kertoi omia muistojaan laivoilla sattuneista kuolemantapauksista. Nämä omakohtaiset muistot toivat hyvän lisämausteen tilaisuudelle, vaikka edessämme istuva vanhempi rouva sihahti tilaisuuden loppupuolella: - Jos täällä kaikki merimiehet rupeavat nyt muistelemaan, niin me ei päästä kotiin ikinä!

Opiskeluaikana merihistorian opinnot olivat suosikkini sivuaineistani. Siksi Tietoherkku oli hyvin kiinnostava kokonaisuus.
 
 
 
 
kuva weheartit.com
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti