keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Merirosvoja! Yar!

Petšoranmerellä öljynporausta vastustaneet Greenpeace-aktivistit ovat saamassa syytteet merirosvoudesta. Näin merellisen kulttuurin parissa työskentelevänä minusta on kiinnostavaa, että merirosvous on nykyaikana rikos, johon liitetään nostalgisia ja romanttisia käsityksiä. Merirosvoihin on liittynyt varmasti aina vapaudenhuumaa ja romantiikkaa samanlailla kuten merimiehiin, tukkilaisiin tai kulkureihin ja sehän näkyy edelleen elokuvatuotannon puolella parhaimpana esimerkkinä Pirates of the Caribbean -elokuvat purjelaivoineen. Nykyaikana uutiset merirosvoudesta eivät herätä suinkaan pelkoa, vaan enemmänkin koomisia puolia. Mielikuvat puujaloista, papukaijoista ja silmälapuista ja kuunsiltaa pitkin ääneti lipuvasta aavemaisesta purjelaivasta istuvat vahvassa, vaikkei niillä ole mitään tekemistä nykyaikaisen merirosvouden kanssa. Ei liene ihme, että Greenpeace-aktivisteja koskeva merirosvoussyyte kirvoitti oitis mediassa erilaisia humoristisia piirteitä yhtenä esimerkkeinä tänä aamuna radiosta kuulemani mainos valkokankaalle räpsähtävästä uutuuselokuvasta Pirates of the Petšoranmeri - mustan kullan kirous.
 
Ahoi ja rommia pullo!
 
 
 
kuva weheartit.com

6 kommenttia:

 1. Merirosvoista tuli mieleen, kun olin siellä Tall Ships Racesissa, niin oli hauskaa, kun olin Kaapelitehtaalla ottamassa kapteeneja vastaan ja kun pari tuli sellasissa Jack Sparrow-vermeissa :D mun leuka loksahti aina varmaan lattiaan asti, kun ne käveli vastaan :D ihania!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah! Jack Sparrow on varmasti tunnetuimpia nykyajan merirosvoja!

   Poista
 2. Mielestäni aika erikoista, että he saivat syytteen juuri merirosvoudesta... No Venäjä on Venäjä. Toivotaan, että oikeudenkäynti olisi edes reilu, toisin kuin on aika vahavasti syytä epäillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta, merirosvoussyyte tuntuu kummalta ja tuomiona se on todella kova. Saa nähdä miten käy. Kulttuurisena ilmiönä merirosvoista uutisointi sen sijaan on kiinnostava. Löytyykö esimerkiksi mistään muualta rikosterminologiassa sanaa "rosvo"?

   Poista
 3. Jee löysin tänne! En tiennytkään, että sulla on ollut toisen blogin lisäksi tämäkin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, olen pitänyt näitä tietosesti pitkään erillään, mutta nyt ajattelin sieltä toisesta blogista vinkata teitä tuttuja lukijoita myös tälle puolelle eli tervetuloa!! :)

   Poista